Burbon i jego historia
Whisky przybyła do Ameryki ze swoich ojczystych ziem – Szkocji oraz Irlandii. Osadnicy jednak szybko zorientowali się, że amerykańskie ziemie nie nadają się do uprawy jęczmienia. Pojawiła się więc alternatywa w postaci kukurydzy. Nadało to burbonowi charakterystycznego słodkiego smaku. W 1964 roku zyskał oficjalne miano ojczystego alkoholu Ameryki. W jego skład musi wchodzić co najmniej 51% zacieru kukurydzianego, a proces leżakowania (nie krótszy niż 2 lata) odbywa się w wypalanych od środka, świeżych dębowych beczkach. Nazwa burbon pochodzi od nazwy Hrabstwa Bourbon w Kentucky, a za autora uważany jest Jacob Spears. Burbon dzięki swojej popularności, posiada swój własny coroczny festiwal, odbywający się we wrześniu w mieście Bardstown.
Burbon – warianty smakowe
Jak każdy alkohol burbon posiada swoje warianty smakowe. Najłatwiej podzielić je na 3 grupy: high wheat sweet, classic kentucky burbon oraz high rye spice. Burbony słodkie, poza kukurydzą posiadają w składzie sporą ilość pszenicy. To właśnie od nich, najlepiej jest zacząć swoją przygodę z tym alkoholem. Klasyczne burbony są idealnym wyważeniem słodyczy i goryczki. Fani mocnych smaków znajdą ukojenie w ostatnim typie burbonu. Taki trunek potrafi osiągnąć do 70% stężenia alkoholu i być prawdziwą, rozgrzewającą ucztą dla podniebienia. Poza tradycyjnymi wersjami smakowymi, powstały również warianty smakowe takie jak jabłko czy miód. Choć pasjonaci nie nazwaliby ich prawdziwym burbonem, a raczej napojem o jego smaku, są ciekawymi alternatywami do drinków. Sklep https://swiat-whisky.sklep.pl/19-whiskey-amerykanskabourbon-whisky-kanadyjska jest kopalnią wiedzy na temat tego alkoholu. Nalej sobie szklankę wody i zacznij degustację burbonu!