(Mirów i Bobolice) W ostatnich dniach Zarząd Województwa Śląskiego dokonał wyboru wniosków przeznaczonych do dofinansowania w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego. Tym razem o dofinansowanie na inwestycje polegające na budowie infrastruktury turystycznej mogły starać się przedsiębiorstwa. Wśród szczęśliwców jest firma „Las” z Myszkowa należąca do Jarosława Laseckiego, której przyznano w sumie 3 mln zł na realizację czterech zadań. Są to: wyposażenie Karczmy Bobolice oraz budowa trzech nowych obiektów – Stajni w Bobolicach oraz Dworu i Spichlerza w Mirowie. Obiekty te mają stanowić zaplecze noclegowe dla jurajskich warowni, które należą do rodziny Laseckich.
Wnioski, które firma Jarosława Laseckiego zgłosiła do konkursu, przeszły pozytywną ocenę ekspertów i zostały przeznaczone do dofinansowania. Firma ma więc otrzymać w sumie 3 miliony złotych na realizację 4 zadań. Pierwsze z nich to wyposażenie Karczmy Bobolice, która stanowić ma zaplecze gastronomiczno – noclegowe Zamku Bobolice. Całe zadanie ma kosztować półtora miliona, w tym 738 tys. zł będzie stanowiło dofinansowanie z unijnych środków. Kolejne trzy wnioski dotyczą budowy obiektów o podwyższonym standardzie, które mają stanowić zaplecze noclegowe dla zamków w Bobolicach i w Mirowie. Każdemu z tych wniosków przyznano po 750 tys. zł dofinansowania. Z unijnych środków mają powstać Dwór Mirów (koszt inwestycji 4,6 mln zł), Stajnia Bobolice (koszt 3,4 mln zł) i Spichlerz Mirów (1,5 mln zł).
- Można się tylko cieszyć, że władze województwa doceniają to, co robimy. Po 10 latach starań o środki zewnętrzne, wreszcie nam się udało je uzyskać i będziemy mogli z nich skorzystać. Jak już podpiszemy umowę o dofinansowanie i otrzymamy te środki, to będziemy te zadania realizować – powiedział Dariusz Lasecki, który od nas dowiedział się, że przyznano firmie „Las” dofinansowanie.
Powody do zadowolenia ma również Katarzyna Nowakowska – Machura, do której należy Restauracja Chińska „Bonsai” w Myszkowie. Zarząd Województwa Śląskiego na poszerzenie działalności restauracji przyznał prawie 123 tys. zł. Całe zadanie ma kosztować w sumie 250 tys. zł. (AK)
Napisz komentarz
Komentarze