Dobór komór chłodniczych i mroźniczych może przysporzyć sporych problemów. Na szczególne trudności powinni przygotować się użytkownicy stawiający pierwsze kroki w sektorze gastronomicznym lub handlowym. Wielu wątpliwości i wynikających z nich błędów można jednak uniknąć. Pod tym względem najważniejsza okazuje się wiedza na temat tego, które cechy i parametry mają największe znaczenie dla ich działania. Wyjaśniamy to w 3 punktach.
1. Typ i moc agregatu chłodniczego
Agregat to „serce” komory chłodniczej. Zadaniem układu jest obniżanie temperatury wewnątrz urządzenia poprzez odebranie ciepła od znajdujących się wewnątrz produktów. Odpowiedzialny jest za to freon, który pod wpływem wyższej temperatury zaczyna parować, a następnie jest zasysany i jeszcze bardziej podgrzewany przez agregat. W wyniku tego dochodzi o podniesienia ciśnienia, skroplenia i oddania ciepła w parowniku, a skroplony freon trafia znów do obiegu.
W zależności od konstrukcji komory, może ona być wyposażona w agregat montowany na jej dachu (monoblok) lub na ścianie zewnętrznej ścianie budynku (split). Wybierając komorę chłodniczą lub mroźniczą szczególną uwagę należy zwrócić na moc agregatu. Powinna ona być dopasowana do bilansu zysków ciepła w skali dobowej obliczanego na podstawie parametrów urządzenia oraz specyfiki przechowywanych produktów.
2. Dobór odpowiednich materiałów
Wydajność komory zależna jest nie tylko od mocy agregatu, ale też szczelności zapobiegającej stratom zimna. Ta cecha to wynik zarówno od grubości i wypełnienia ścian, jak i precyzji ich łączenia. Wydajne zminimalizowanie strat umożliwią poliuretanowe ściany z obu stron kryte blachą. Ich grubość powinna być dostosowana do temperatury roboczej urządzenia i może wynosić od 7 do 14 centymetrów.
Dobór materiałów jest istotny również z punktu widzenia zachowania czystości oraz bezpieczeństwa użytkowania komory. By do minimum ograniczyć powstawanie zanieczyszczeń i rozwój drobnoustrojów, wnętrze komory powinno być pokryte stalą nierdzewną. Parametry tego materiału szczególnie istotne okazują się w przypadku dużego zasolenia środowiska – wówczas dobrze sprawdzi się stal 316 18/8-18/10. W celu zmniejszenia ryzyka poślizgu, komory chłodnicze muszą być wyposażone w podłogę zbudowaną z materiałów takich jak blacha plastyfikowana.
3. Konstrukcja dostosowana do potrzeb
Każdy obiekt ma inne potrzeby co do pojemności komory. Jej lokalizacja – zwłaszcza kształt i wymiary pomieszczenia – wymusza ponadto zastosowanie komór o różnych rozmiarach. Dlatego warto zamówić ją u dostawcy oferującego urządzenia o modułowej konstrukcji. Komory chłodnicze typ Genesis umożliwiają pełną personalizację – mogą być montowane nawet w przestrzeniach pod schodami lub dachami skośnymi. Ich atutem jest też ciekawy wygląd, pozwalający użyć ich nie tylko do przechowywania, ale też ekspozycji produktów.
Napisz komentarz
Komentarze