Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
poniedziałek, 25 listopada 2024 20:36
Przeczytaj!
Reklama
Reklama

PRZYPOMINALI SOBIE CZASY, KIEDY GOTOWANO COŚ Z NICZEGO

(Jastrząb) Miłośnicy gotowania z gminy poraj nie ustają w poszukiwaniach kolejnych wyzwań kulinarnych. W środę 20 stycznia w Budynku Wielofunkcyjnym w Jastrzębiu spotkali się by wspominać przy kuchni czasy, kiedy pomimo pustych półek w sklepach, gospodynie z ,,niczego” potrafiły wyczarować pyszne dania.  
Podziel się
Oceń

(Jastrząb) Miłośnicy gotowania z gminy poraj nie ustają w poszukiwaniach kolejnych wyzwań kulinarnych. W środę 20 stycznia w Budynku Wielofunkcyjnym w Jastrzębiu spotkali się by wspominać przy kuchni czasy, kiedy pomimo pustych półek w sklepach, gospodynie z ,,niczego” potrafiły wyczarować pyszne dania.

 

 

Temat przewodni ostatnich warsztatów: ,,Kulinarne smaczki PRL-u”, wyszedł od kierownika Referatu Komunikacji Społecznej Urzędu Gminy w Poraju, Andrzeja Kozłowskiego, a zajęcia poprowadziła Jolanta Zalega. -Wiadomo, że w tamtych latach, czasach PRL-u, pomimo pustych półek w sklepach, gospodynie z ,,niczego” potrafiły wyczarować pyszne dania. Warsztaty te pozwoliły wrócić nam z sentymentem do tamtych czasów. Na stole zagościły śledzie po japońsku, buraczki zasmażane, nie zabrakło też dań mięsnych, choć pamiętać należy, że wówczas mięso było dostępne wyłącznie na kartki. Był zatem nieodzowny kotlet schabowy z pieczarkami, kotlet z kapustą kiszoną oraz rolada śląska. Na deser zaserwowano uczestnikom warsztatów przepyszne pączki oraz tort ,,Pisinger”, który degustowano popijając oranżadą dla dorosłych. Ta sentymentalna, kulinarna podróż w czasy PRL– u uświadomiła uczestnikom, że mimo trudności ze „zdobyciem” produktów polskie stoły, dzięki determinacji i kreatywności gospodyń, były suto oraz smacznie zastawione – mówi pomysłodawca ostatnich warsztatów Andrzej Kozłowski. Tym, którzy chcieliby zmierzyć się z przepisami rodem z PRL-u podajemy przepisy na niektóre wspomniane wyżej specjały.

 

Buraczki zasmażane: 1kg buraków. Zasmażka: 5 dag masła, 3 dag mąki, 1 cebula, pół szklanki rosołu, 1 ząbek czosnku, sól, cukier, sok z cytryny, może też być śmietana.

 

Buraki umyć, ugotować i zetrzeć na drobnej tarce. Zasmażyć mąkę z masłem i drobno posiekaną cebulą. Rozprowadzić masłem lub wodą. Dodać buraczki i posiekany czosnek. Posolić i dodać szczyptę cukru. Przed podaniem zakwasić sokiem z cytryny i lekko poddusić.

 

Kotlet Pożarski: 0.75 dag schabu, 30 dag kapusty kiszonej, 20 dag pieczarek, 2 łyżki masła, pieprz, sól, bułka tarta, 2 jajka

 

Kapustę gotujemy. Na maśle smażymy pokrojone pieczarki. Następnie dodajemy ugotowaną kapustę. Doprawiamy i rozkładamy na ubite schabowe, zawijamy i smażymy obtaczając w jajku i bułce tartej.

 

Pączki z PRL -u: 2 kg mąki, 220g drożdży, 20 żółtek, 300g masła, 1 l mleka, 2 cukry waniliowe, 40 ml spirytusu, szczypta soli, 1 marmolada wiśniowa lub wieloowocowa, 3 litry oleju, 40 dag cukru.

 

Robimy rozczyn: trochę cukru, mąki, drożdże i mleko. Żółtka ubijamy na puch. Podgrzewamy mąkę i łączymy z rozczynem, jajkami i solą. Wyrabiamy ciasto, a w trakcie dolewamy roztopione masło oraz spirytus. Po wyrobieniu smażymy pączki. Życzymy smacznego.

 

 

Warsztaty kulinarne, które w gminie Poraj zorganizowano już po raz dwudziesty ósmy odbywają się pod patronatem Gminnego Ośrodka Kultury im. Janusza Gniatkowskiego w Poraju. (rb)


PRZYPOMINALI SOBIE CZASY, KIEDY GOTOWANO COŚ Z NICZEGO

PRZYPOMINALI SOBIE CZASY, KIEDY GOTOWANO COŚ Z NICZEGO


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: lisTreść komentarza: Brawo !!!Data dodania komentarza: 25.11.2024, 09:56Źródło komentarza: W centrum Warszawy stanie ferma norek – to część obchodów Dnia Bez FutraAutor komentarza: Zakazać farm futerkowychTreść komentarza: 21 listopada 2024 roku Sąd Okręgowyw Poznaniu utrzymał zaskarżony wyrok skazujący! Oskarżony został skazany na 8 miesięcy więzienia. Farma została zlikwidowana. Szczegóły na portalu otwarteklatkiData dodania komentarza: 22.11.2024, 17:28Źródło komentarza: W centrum Warszawy stanie ferma norek – to część obchodów Dnia Bez FutraAutor komentarza: wk...ny mieszkaniecTreść komentarza: BURMISTRZOWI I RADZIE MIASTA GRATULUJĘ ZIMOWEGO NIEDOŁĘSTWA. ŚNIEGU NAWALIŁO, A MIASTO PRAKTYCZNIE NIEODŚNIEŻONE. POMYŚLCIE JAK BĘDZIE WYGLĄDAŁ RUCH NA TYCH DROGACH GDY STANA SIĘ O POŁOWĘ WĘŻSZE. Dla mnie to zwyczajny inwestycyjny sabotaż.Data dodania komentarza: 22.11.2024, 08:06Źródło komentarza: MYSZKÓW. ROZPOCZĘŁA SIĘ REWITALIZACJA CENTRUM MIASTA. PRACE PODZIELONE NA ETAPY. JAK BĘDZIE WYGLĄDAĆ CENTRUM. ZDJĘCIAAutor komentarza: ilonkaTreść komentarza: zdecydowanie najwyższy czas na ten zakaz.Data dodania komentarza: 20.11.2024, 17:03Źródło komentarza: W centrum Warszawy stanie ferma norek – to część obchodów Dnia Bez FutraAutor komentarza: DziadekTreść komentarza: Od dawna czekałem na jakieś informacje o tej rewitalizacji. Dziękuję.Data dodania komentarza: 20.11.2024, 12:07Źródło komentarza: MYSZKÓW. ROZPOCZĘŁA SIĘ REWITALIZACJA CENTRUM MIASTA. PRACE PODZIELONE NA ETAPY. JAK BĘDZIE WYGLĄDAĆ CENTRUM. ZDJĘCIAAutor komentarza: Stary ObserwatorTreść komentarza: A MOŻE TO JEST TAK...??? MOŻE LEPIEJ POJECHAĆ W TYM CZASIE GDZIEŚ DALEKO...???Data dodania komentarza: 20.11.2024, 11:41Źródło komentarza: PRAWYBORY W KO: CZY TO ZDJĘCIE Z PRZYSZŁYM PREZYDENTEM?
Reklama
Reklama
Reklama