(Jastrząb) Miłośnicy gotowania z gminy poraj nie ustają w poszukiwaniach kolejnych wyzwań kulinarnych. W środę 20 stycznia w Budynku Wielofunkcyjnym w Jastrzębiu spotkali się by wspominać przy kuchni czasy, kiedy pomimo pustych półek w sklepach, gospodynie z ,,niczego” potrafiły wyczarować pyszne dania.
Temat przewodni ostatnich warsztatów: ,,Kulinarne smaczki PRL-u”, wyszedł od kierownika Referatu Komunikacji Społecznej Urzędu Gminy w Poraju, Andrzeja Kozłowskiego, a zajęcia poprowadziła Jolanta Zalega. -Wiadomo, że w tamtych latach, czasach PRL-u, pomimo pustych półek w sklepach, gospodynie z ,,niczego” potrafiły wyczarować pyszne dania. Warsztaty te pozwoliły wrócić nam z sentymentem do tamtych czasów. Na stole zagościły śledzie po japońsku, buraczki zasmażane, nie zabrakło też dań mięsnych, choć pamiętać należy, że wówczas mięso było dostępne wyłącznie na kartki. Był zatem nieodzowny kotlet schabowy z pieczarkami, kotlet z kapustą kiszoną oraz rolada śląska. Na deser zaserwowano uczestnikom warsztatów przepyszne pączki oraz tort ,,Pisinger”, który degustowano popijając oranżadą dla dorosłych. Ta sentymentalna, kulinarna podróż w czasy PRL– u uświadomiła uczestnikom, że mimo trudności ze „zdobyciem” produktów polskie stoły, dzięki determinacji i kreatywności gospodyń, były suto oraz smacznie zastawione – mówi pomysłodawca ostatnich warsztatów Andrzej Kozłowski. Tym, którzy chcieliby zmierzyć się z przepisami rodem z PRL-u podajemy przepisy na niektóre wspomniane wyżej specjały.
Buraczki zasmażane: 1kg buraków. Zasmażka: 5 dag masła, 3 dag mąki, 1 cebula, pół szklanki rosołu, 1 ząbek czosnku, sól, cukier, sok z cytryny, może też być śmietana.
Buraki umyć, ugotować i zetrzeć na drobnej tarce. Zasmażyć mąkę z masłem i drobno posiekaną cebulą. Rozprowadzić masłem lub wodą. Dodać buraczki i posiekany czosnek. Posolić i dodać szczyptę cukru. Przed podaniem zakwasić sokiem z cytryny i lekko poddusić.
Kotlet Pożarski: 0.75 dag schabu, 30 dag kapusty kiszonej, 20 dag pieczarek, 2 łyżki masła, pieprz, sól, bułka tarta, 2 jajka
Kapustę gotujemy. Na maśle smażymy pokrojone pieczarki. Następnie dodajemy ugotowaną kapustę. Doprawiamy i rozkładamy na ubite schabowe, zawijamy i smażymy obtaczając w jajku i bułce tartej.
Pączki z PRL -u: 2 kg mąki, 220g drożdży, 20 żółtek, 300g masła, 1 l mleka, 2 cukry waniliowe, 40 ml spirytusu, szczypta soli, 1 marmolada wiśniowa lub wieloowocowa, 3 litry oleju, 40 dag cukru.
Robimy rozczyn: trochę cukru, mąki, drożdże i mleko. Żółtka ubijamy na puch. Podgrzewamy mąkę i łączymy z rozczynem, jajkami i solą. Wyrabiamy ciasto, a w trakcie dolewamy roztopione masło oraz spirytus. Po wyrobieniu smażymy pączki. Życzymy smacznego.
Warsztaty kulinarne, które w gminie Poraj zorganizowano już po raz dwudziesty ósmy odbywają się pod patronatem Gminnego Ośrodka Kultury im. Janusza Gniatkowskiego w Poraju. (rb)
Napisz komentarz
Komentarze