(Niegowa) W niedzielę 13 grudnia sala niegowskiego GOK- u zamieniła się w smakowicie pachnące i pięknie udekorowane miejsce spotkań przy wigilijnym stole. A w zasadzie przy wielu stołach. Zorganizowane tu po raz kolejny prezentacje bożonarodzeniowe przyciągnęły niemal wszystkie Koła Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Niegowa oraz całą rzeszę mieszkańców z całego powiatu myszkowskiego. Jest niemal pewne, że z tej imprezy nikt głodny nie wyszedł.
Świąteczne i wigilijne dania, przyrządzane głównie na podstawie oryginalnych, regionalnych przepisów, przygotowały panie z KGW z Dąbrowna, Tomiszowic, Łutowca, Postaszowic, Gorzkowa Nowego, Ludwinowa, Niegowy, Trzebniowa i Sokolnik. Często są to przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, przez mamy czy babcie. II Gminny Przegląd Stołów Bożonarodzeniowych wzbogaciła także wystawa stroików świątecznych i rękodzieła artystycznego, którą przygotowali: Ewelina Przybylak z Niegowy, Zofia Morawiec z Łutowca, Zenon Gryl z Trzebniowa oraz TPD z Ogorzelnika i uczniowie Szkoły Podstawowej w Ludwinowie.
Wizyta na imprezie z pewnością pomogła wielu osobom w ustaleniu świątecznego menu, tym bardziej, że gospodynie chętnie dzieliły się swoimi doświadczeniami.
Liczne grono gości oficjalnych powitała wójt Dorota Hajto-Mazur oraz dyrektor GOK w Niegowie Andrzej Szczepańczyk. Potrawy na stołach poświęcił miejscowy ksiądz proboszcz Jerzy Ręczak, który przybliżył też wszystkim znaczenie Świąt Bożego Narodzenia.
Po części oficjalnej rozpoczęła się degustacja wszystkiego, co znajdowało się na stołach. Oszałamiająca ilość i różnorodność potraw - począwszy od słodkich wypieków, poprzez dania rybne, sałatki, kapusty przyrządzanej na wiele sposobów, pierogów, pasztecików, po mięsa, wędliny a nawet nalewki - sprzyjała uczcie kulinarnej, a także integracji towarzyskiej.
Niezbitym dowodem na to, że potrawy były smaczne, było ich całkowite zniknięcie ze stołów w ciągu niespełna czterech godzin. (rb)
Napisz komentarz
Komentarze