(Lelów) Po raz pierwszy w swojej historii gmina Lelów była współorganizatorem Międzynarodowych Spotkań Folklorystycznych - festiwalu organizowanego w dniach od 3 do 6 lipca pod hasłem: „Z daleka i bliska”. W gronie jego uczestników znalazł się Zespół Folklorystyczny Ziemi Lelowskiej, który w piątek 4 lipca na swojej scenie „Pod strzechą” był gospodarzem „Dnia Chorwackiego”.
Festiwal, którego głównym organizatorem jest Regionalny Ośrodek Kultury w Częstochowie został zorganizowany po raz dwunasty. Zawsze odbywa się w lecie, a biorą w nim udział zarówno zespoły z okolic Częstochowy, jak i goście z całej Europy. Koncerty i występy odbywające się w różnych miejscowościach regionu są prezentacją ludowych tradycji, obyczajowości i obrzędowości różnych narodów europejskich.
Do grona współorganizatorów i współgospodarzy „Spotkań” dołączył w tym roku Lelów, za sprawą „młodego wiekiem”, ale prężnie się rozwijającego Zespołu Folklorystycznego Ziemi Lelowskiej. Powstał w lutym 2012 r. z inicjatywy wójta Jacka Lupy. Kierownikiem artystycznym i choreografem zespołu, jest Piotr Hankus – solista w Zespole Pieśni i Tańca „Śląsk”. Zespół tworzą mieszkańcy gminy, miłośnicy piosenki i tańca ludowego oraz innych form aktywności artystycznej, którzy całym sercem i duszą pokochali folklor, propagując go w bliższej i dalszej okolicy. Obecnie zespół liczy ponad 40 osób. Prócz reprezentantów gminy Lelów rodzimy folklor prezentowali także: „Wrzosowianie” z gminy Poczesna i „Przyrowskie Nutki”. Gośćmi z zagranicy były z kolei: Kud „Sveta Ana” Odranski Obreż z Chorwacji, Ansambal – Studio – Folklor z Macedonii oraz Zespół Tańca Ludowego Pettyem i Zespół Cytrowy Kis Viza ze Słowacji.
W piątek 4 lipca na scenie „Pod strzechą” przy Gimnazjum w Lelowie zaprezentowali się wszyscy uczestnicy „Spotkań”, gromko oklaskiwani przez zgromadzoną publiczność. Jako, że występ zorganizowano pod „wspólnym mianownikiem”, którym był Dzień Chorwacki, członkowie „Svetej Any” nie tylko grali, tańczyli i śpiewali, ale także rozdawali turystyczne foldery i częstowali przysmakami kuchni chorwackiej. (rb)
Napisz komentarz
Komentarze