(Niegowa) Sala gimnastyczna Gimnazjum w Niegowie pękała w niedzielę 6 kwietnia w szwach. Wszystko za sprawą zorganizowanej po raz pierwszy Powiatowo-Gminnej Prezentacji Stołów Wielkanocnych. Kolorowo przystrojone stoły robiły wielkie wrażenie, podobnie jak smak potraw, których licznie przybyli goście mogli spróbować. Kosztowano szeregu typowych i rzadziej spotykanych potraw wielkanocnych, m.in. sałatek, wędlin i wszelkiego rodzaju wypieków. Tego dnia z niegowskiej hali z pewnością nikt nie wyszedł głodny.
Do tej pory imprezy tego typu miały wymiar regionalny, uczestniczyły w nich reprezentacje powiatów częstochowskiego, myszkowskiego, lublinieckiego i kłobuckiego. W naszych stronach gościły raz na cztery lata, zawsze towarzyszyło im ogromne zainteresowanie. To skłoniło Starostwo Powiatowe w Myszkowie, by w odróżnieniu od lat poprzednich, przygotować tradycyjną prezentację stołów wielkanocnych o kameralnym charakterze, i pozwolić się wykazać Kołom Gospodyń Wiejskich ze wszystkich gmin powiatu myszkowskiego. - Kiedyś stoły miały formułę szerszą, regionalną, ale doszliśmy do wniosku, że w mniejszym wymiarze też warto się spotkać i wymienić doświadczenia – mówił otwierając prezentację starosta Wojciech Picheta.
Patrząc na frekwencję pomysł okazał się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Swoje stoły przygotowały gospodynie z Niegowy, Łutowca, Ludwinowa, Trzebniowa, Gorzkowa Nowego, Sokolnik (gmina Niegowa), „Porajanki”, „Malwy”, „Choronianki”, „Kalina” z Kuźnicy Starej, „Kalina” z Jastrzębia (gmina Poraj), „Nowowsianki” z Myszkowa oraz z Krusina, Winowna i Lgoty Mokrzesz (gmina Koziegłowy). Własny stół miało Starostwo Powiatowe, reprezentowane przez podopiecznych Zespołu Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach, uczących się w klasach o profilu kulinarnym. Kulinarną prezentację swoich umiejętności przygotowali pod kierunkiem nauczycielki Marzenny Lesiak. Uczestnikom imprezy zaprezentował się także Zespół Śpiewaczy „Carmen” z Żarek. O tym, że ślinka ciekła od samego już tylko patrzenia niech świadczy menu zaprezentowane przez reprezentację gminy Poraj Na jej stole znalazły się m.in.: szynka swojska, mazurek, babeczki z kremem budyniowym, pascha, sałatka jarzynowa, żurek, schab z kiełbasą, tradycyjny sernik, schab z żurawiną, kiełbasa domowa, sernik z kokosem, schab ze śliwką i morelą, kurczak w cieście francuskim, galaretka z golonki, sałatka wiosenna, przepiórcze jaja w galarecie, „babeczki Danusi”, szynka i boczek pieczony, golonka w galarecie, kaczka słodka, pasztet z łososiem. Wszystko smaczne, zdrowe, dobrze podane. Inne gminy wcale nie chciały być gorsze, o czym mogą zaświadczyć osoby, które odwiedziły halę w Niegowie, i które opuszczały ją syte. Kto nie był musi niestety obejść się smakiem, a na kolejną prezentację czekać cały rok. (rb)
Napisz komentarz
Komentarze