(Poczesna, Poraj, Koziegłowy) Koła Gospodyń Wiejskich z gmin Poraj i Koziegłowy reprezentowały powiat myszkowski podczas Regionalnej Prezentacji Stołów Wigilijnych jaka w sobotę 14 grudnia odbyła się w Poczesnej. Stoły zastawione potrawami przygotowanymi przez nasze gospodynie wzbudziły zachwyt publiczności, a dowodem na to, że wszystko było smaczne był fakt, że panie do swych miejscowości wróciły z imprezy z pustymi naczyniami.
Regionalna Prezentacja Stołów Bożonarodzeniowych odbyła się już po raz ósmy. Powiat myszkowski reprezentowały na niej połączone siły KGW „Kalina” i „Malwy” oraz koziegłowskie „Ziemianki”. Prócz nich swój kunszt artystyczny zaprezentowała na scenie Jurajska Kapela Biesiadna z Poraja. Impreza, która w każdym powiecie cieszy się ogromną popularnością (dlatego na zmiany organizują przegląd powiaty częstochowski, kłobucki, lubliniecki i myszkowski) to prawdziwy przedsmak Świąt Bożego Narodzenia oraz swoista lekcja tradycji świątecznych dla wszystkich. Dla niezdecydowanych jest cenną wskazówką przy ustalaniu świątecznego menu, tym bardziej, że prócz wiedzy jak daną potrawę ugotować, można jej także na przeglądzie od razu posmakować. Spore kolejki odwiedzających zatrzymywały się przy suto zastawionych stołach naszych gospodyń. – Przygotowałyśmy barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, dwa rodzaje kapusty – z grochem i grzybami oraz z pieczarkami, zupę śliwkową z łazankami, sałatkę śledziową z ziemniakami, tzw. „szałot śląski”, roladę szpinakową z łososiem, półmisek wędlin i oczywiście kompot z suszu. Wielkim powodzeniem cieszyła się przygotowana przez nas po raz drugi „moczka śląska” – czyli słodki deser przygotowany na bazie piernika z bakaliami i czekoladą – mówi Izabella Huras z koziegłowskiego domu kultury. – Reprezentacja gminy Poraj na swoich stołach zaprezentowała rybę w galarecie, sałatkę z tuńczykiem, sałatkę z ryżem i szynką, sałatkę z czerwoną fasolą, śledzia po porajsku, mozaikę śledziową, różne rodzaje ryb, pasztet z morelą, karczek pieczony oraz cały wachlarz słodkości, m.in. piernik staropolski i babeczki sułtańskie – dodaje Andrzej Kozłowski z Urzędu Gminy w Poraju.
Organizatorami przeglądu byli Regionalny Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych oraz wójt gminy Poczesna. Patronat honorowym nad imprezą objęli biskup Antoni Długosz, prezes ZRKiOR Władysław Serafin oraz starostowie powiatów myszkowskiego, częstochowskiego, kłobuckiego i lublinieckiego. (rb)
Napisz komentarz
Komentarze