(Jastrząb) Zupa typu włoskiego, ryba po grecku, pulpety, sernik wiedeński, makowiec, lody, soki, ajerkoniak i pyszne swojskie bułeczki – to świąteczne menu wypróbowane przez uczestników kolejnych warsztatów kulinarnych organizowanych przez Gminny Ośrodek Kultury w Poraju. Szóste wydanie imprezy odbyło się w środę 5 grudnia.
Miłośnicy spędzania wolnego czasu przy kuchni spotkali się w budynku wielofunkcyjnym w Jastrzębiu by zgodnie z hasłem przewodnim warsztatów „urządzić Święta w nowym stylu”, a dokładnie mówiąc sprawdzić, jak będzie smakować to, co za kilka dni znajdzie się na ich świątecznych stołach. Można powiedzieć, że przy kuchni było „międzynarodowo, o czym świadczy np. obecność zupy po włosku, ryby po grecku czy sernika po wiedeńsku, ale i tradycyjnie – no bo jak podczas Świąt obyć się bez makowca czy ajerkoniaku.
- Możemy mówić już o stałej, zorganizowanej grupie uczestników, która jest obecna na każdym spotkaniu, od pierwszej edycji warsztatów. Ponadto chętnych do nauki trudnej sztuki gotowania przybywa nawet spoza terenu gminy Poraj. W nowym roku na pewno nie zabraknie kolejnych propozycji, a o szczegółach na pewno będziemy informować. Tą drogą pragnę podziękować wszystkim uczestnikom zajęć i prowadzącym nasze warsztaty, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem. W ich imieniu, władz gminy i swoim życzę wszystkim wesołych ale też i smacznych Świąt - mówi dyrektor porajskiego GOK –u, Magdalena Ryziuk - Wilk. (rb)
Napisz komentarz
Komentarze