Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
poniedziałek, 21 kwietnia 2025 16:11
Przeczytaj!
Reklama
Reklama

W ROLI GŁÓWNEJ: WĄTRÓBKI

(Jastrząb) Wątróbki były tematem przewodnim kolejnego, piątego już spotkania miłośników gotowania z gminy Poraj. Warsztaty kulinarne w Jastrzębiu poprowadził szef kuchni Restauracji EM z Koziegłów Michał Wróbel. Pod jego kierunkiem reprezentacja tej właśnie restauracji wywalczyła I miejsce na Festiwalu „Śląskie Smaki” w Chorzowie, serwując „Kurzinę”, czyli zupę z pokrzyw podawaną z farfelkami, czyli kluseczkami ziołowymi.      
Podziel się
Oceń

(Jastrząb) Wątróbki były tematem przewodnim kolejnego, piątego już spotkania miłośników gotowania z gminy Poraj. Warsztaty kulinarne w Jastrzębiu poprowadził szef kuchni Restauracji EM z Koziegłów Michał Wróbel. Pod jego kierunkiem reprezentacja tej właśnie restauracji wywalczyła I miejsce na Festiwalu „Śląskie Smaki” w Chorzowie, serwując „Kurzinę”, czyli zupę z pokrzyw podawaną z farfelkami, czyli kluseczkami ziołowymi.

 

Podczas warsztatów można było nauczyć się przyrządzać docenione przez jurorów potrawy oraz poznać przepisy na różne dania, z wątróbką w roli głównej. O walorach smakowych wspomnianych specjałów można byłoby długo się rozwodzić, najlepiej jednak …przyrządzić je samemu. Dla naszych czytelników podajemy kilka pozycji z warsztatowego menu i …życzymy smacznego.

 

Farfelki (drobne kluseczki): 1 opakowanie zacierki (200g), 50g masła, 1 średnia cebula, 200 ml wywaru drobiowego, 1pęczek pietruszki zielonej, sól, pieprz.

 

Do osolonej, gotującej się wody wsypać zacierkę, ugotować al dente. Odcedzić i hartować pod zimną wodą. Ostudzoną zacierkę przełożyć do miski. W garnku rozpuścić masło wrzucić pokrojoną w kostkę cebule i zeszklić. Dodać zacierkę, zalać wywarem i dusić mieszając. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i pietruszką. Dusić do połączenia smaków i odpowiednio miękkiej konsystencji kluseczek.

 

Kurzina z grzankami (zupa z pokrzyw): 15 pędów młodej pokrzywy, 1 pęczek szczypiorku, 1 łyżka soku z cytryny lub ocet winny, 1 średnia cebula, 150 g słoniny wędzonej, 40 g mąki pszennej, 1,5 l wody (najlepiej wywaru mięsno warzywnego), sól, pieprz.

 

Wodę zagotować, lekko osolić. Zieleninę umyć, drobno pokroić i wrzucić na wrzątek. Słoninę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać drobno pokrojoną cebulę. Wszystko razem usmażyć. Dodać mąkę i sporządzić zasmażkę, którą należy rozprowadzić lekko wodą i dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub octem.

 

Mus z wątróbki ze śliwką: 400 g wątróbek drobiowych, 1 średnią cebulę, 100 g gęsiego smalcu, majeranek, sól, pieprz, 40 g śliwki suszonej, żelatyna, woda, krem balsamiczny.

 

Wątróbkę opłukać, osuszyć i oczyścić. Cebulę obrać, pokroić w paski. Wątróbkę smażyć na gęsim smalcu, dodając cebulę. Doprawić solą, majerankiem i pieprzem. Ostudzoną wątrobę zmielić na jednolitą gładką masę, dodać pokrojoną w kostkę śliwkę, doprawić do smaku i przełożyć do foremki wyłożonej folią spożywczą lub foremki sylikonowej. Mocno schłodzić. W garnku zagotować wodę, dodać żelatynę według przepisu na opakowaniu, dodać kilka kropel kremu balsamicznego i ostudzić. Po wyjęciu musu z formy spryskać tężejącą żelatyną.

 

Wątróbka drobiowa na słodko: 400 g wątróbek drobiowych, 3 średnie cebule, 2 jabłka, 5 łyżek miodu, ok. 100 g masła (najlepiej klarowanego), majeranek, sól, pieprz.

 

Wątróbkę opłukać, osuszyć i oczyścić. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Jabłka oczyścić z gniazd i pokroić na osiem części. Wątróbkę smażyć na maśle, dodając cebulę, jabłka i miód. Doprawić solą, majerankiem i dużą ilością pieprzu. Dusić na małym ogniu do momentu gdy cebule i jabłka będą miękkie, ale nie rozprażone.

 

Wątroba wieprzowa z cebulą i pieczarkami: 600 g wątroby wieprzowej, 3 duże cebule, 500 g pieczarek, smalec, mąka pszenna (do obtoczenia), 1 litr mleka, sól, pieprz.

 

Wątrobę opłukać i osuszyć. Oczyścić z błon i żył, pokroić na cienkie plastry i zamoczyć w mleku. W tym czasie obrać i pokroić cebule w piórka, a pieczarki w ćwiartki. Na patelni rozgrzać smalec, zeszklić cebule i dorzucić pieczarki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić do miękkości. Wyjętą z mleka i osuszoną wątrobę oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym smalcu na złoty kolor. Nie solić! Usmażoną wątrobę ułożyć na cebuli razem z pieczarkami. (rb)


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: KarolinaTreść komentarza: 😍Data dodania komentarza: 19.04.2025, 16:19Źródło komentarza: Vespa na JurzeAutor komentarza: TomaszTreść komentarza: To jest chyba jednak standard. Dzisiaj (17/04/2025) identyczne obrazki były w Koziegłowach na ul. Żareckiej obok domu burmistrza Koziegłów. Zamiatanie ulicy przebiegało tak że trzeba było uciekać na drugą stronę ulicy żeby jako tako przejść. Tumany kurzu ciągnęły się na odległość 100 m za zamiatarką. Oczywiście wszystkie prace na sucho przy słonecznej pogodzie i 25 stopniach ciepła.Data dodania komentarza: 17.04.2025, 12:56Źródło komentarza: ZAMIATARKA CZY KURZARKA?Autor komentarza: WojtekTreść komentarza: Takiemu to nic nie zrobią bo ma kolegę sędziego,Data dodania komentarza: 16.04.2025, 14:09Źródło komentarza: BYŁY STAROSTA MYSZKOWSKI ZATRZYMANY. ZARZUTY KORUPCYJNEAutor komentarza: MarianTreść komentarza: Przecież to "elyta" polityczna to co mu zrobią? Jak skażą to się odwoła że sadzili ni ci sędziowie co trzeba.Data dodania komentarza: 16.04.2025, 02:59Źródło komentarza: BYŁY STAROSTA MYSZKOWSKI ZATRZYMANY. ZARZUTY KORUPCYJNEAutor komentarza: GrzegorzTreść komentarza: Jak zwykły obywatel to ma przechlapane. Jak adwokatka Monika M. miała trzykrotny zakaz prowadzenia pojazdów i wpadła po raz kolejny to dostała 7500 zł grzywny. W Myszkowie sąd jest litościwy.Data dodania komentarza: 16.04.2025, 02:51Źródło komentarza: MYSZKÓW. BYŁ TAK PIJANY, ŻE WJECHAŁ NA SKUTERZE W PŁOTAutor komentarza: MarianTreść komentarza: Jakie poglądy Trzaskowski wylosował na dziś? Zwykły tchórz bo unika debat w telewizjiData dodania komentarza: 16.04.2025, 02:46Źródło komentarza: Rafał Trzaskowski popierany przez coraz więcej samorządowców
Reklama
Reklama
Reklama