(Lelów) Szynka nadziewana z Choronia, kaczka z Kuźnicy, kiełbasa biała po niegowsku, zupa chrzanowa z Mysłowa czy świąteczne pasty na grzanki to tylko niektóre z przepysznych potraw przygotowanych przez gospodynie z powiatu myszkowskiego, zaprezentowanych na przeglądzie potraw świątecznych „Baba Wielkanocna 2012” w Lelowie.
„Baba Wielkanocna” to odbywający się rokrocznie regionalny przegląd, na którym gospodynie KGW prezentują nie tylko potrawy wielkanocne, ale także ozdoby świąteczne. Tegoroczna impreza odbyła się 25 marca br. w hali sportowej Gimnazjum w Lelowie. Dania, które godnie reprezentowały kulinarnie powiat myszkowski przygotowały m.in. panie z KGW „Kalina” z Jastrzębia i Kuźnicy Starej w gminie Poraj, „Mysłowianki” i „Ziemianki” z gminy Koziegłowy oraz gospodynie z Kół KGW z gminy Niegowa. Potrawy z porajskiego stołu bardzo szybko znalazły chętnych. Nic w tym dziwnego, na stole gościły: szynka nadziewana z Choronia, szynka pieczona po jastrzębsku, kaczka z Kuźnicy, kiełbasa biała po gęzyńsku, nowoczesny mazurek, pasztet z galaretką chrzanową z Poraja, boczuś i wiele innych wielkanocnych specjałów. Wszystkie przygotowane pod okiem sołtys Jolanty Zalegi.
Wielkim powodzeniem cieszyła się zupa „Magulum” przygotowana przez gospodynie z Mysłowa. – To unikalna zupa, spotykana już chyba tylko w Mysłowie, gotowana na zsiadłym mleku z chrzanem. Podaje się ją na ciepło z szynką i jajkiem – tłumaczy obecna na „Babie” Izabella Churas, koordynująca działalność kół KGW w Gminie Koziegłowy. - Dodatkowo „Mysłowianki” przywiozły do Lelowa tradycyjne baby, wędliny i sałatki wiosenne. W podobny sposób zaprezentowały się „Ziemianki”, które dodatkowo przygotowały na imprezę paletę wielkanocnych past do podawania na grzankach – dodaje Izabella Churas.
Ślinka ciekła także przy stoisku przygotowanym przez gospodynie z gminy Niegowa. Nic zatem dziwnego, że zwabieni zapachami na dłużej zatrzymali się tutaj senator Jarosław Lasecki, poseł Jadwiga Wiśniewska, wicemarszałek województwa Aleksandra Banasiak… a także redaktor naczelny „Gazety Myszkowskiej”, Jarosław Mazanek. Wszystkie „nasze stoły” wabiły oczy odwiedzających imprezę bogactwem i kunsztem wykonania potraw oraz różnorodnością i kolorystyką ozdób wielkanocnych. Gospodynie częstowały smakołykami, chętnie też dzieliły się przepisami. Zwiedzający mogli podziwiać i degustować potrawy przy dźwiękach występów zespołów z Lelowa oraz występującej gościnnie Jurajskiej Kapeli Biesiadnej z towarzyszeniem pań z KGW „Malwy”. (rb)
Napisz komentarz
Komentarze