Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
niedziela, 20 kwietnia 2025 14:39
Przeczytaj!
Reklama
Reklama

ROLADA ODCHODZI DO LAMUSA

(Złoty Potok) Choć rolada i modra kapusta w dalszym ciągu pozostają wizytówką kuchni śląskiej, dziś gospodynie ze Śląska chcąc uraczyć prawdziwych smakoszy potrawami z ich regionu proponują im karminadle z królika z kartoflami i oberibą na gęsto, żur żeniaty, szpajzę albo maszket z rabarbaru. Wszystkich tych smakołyków można było skosztować podczas Festiwalu Śląskich Smaków, jaki odbył się 19 czerwca w Złotym Potoku.
Podziel się
Oceń

(Złoty Potok) Choć rolada i modra kapusta w dalszym ciągu pozostają wizytówką kuchni śląskiej, dziś gospodynie ze Śląska chcąc uraczyć prawdziwych smakoszy potrawami z ich regionu proponują im karminadle z królika z kartoflami i oberibą na gęsto, żur żeniaty, szpajzę albo maszket z rabarbaru. Wszystkich tych smakołyków można było skosztować podczas Festiwalu Śląskich Smaków, jaki odbył się 19 czerwca w Złotym Potoku.

 

O organizację tej imprezy w gminie Janów nie było łatwo. Wójt Adam Markowski musiał się sporo natrudzić, by przekonać organizatorów festiwalu – Śląską Organizację Turystyczną, że warto przyjechać z nim do Złotego Potoku. Zwyciężyły argumenty nie do podważenia – własna potrawa regionalna – czyli złotopotocki pstrąg przyrządzany na tysiące sposobów oraz niezawodna publiczność. Jakby tego było mało, wójt Markowski do programu festiwalu „dorzucił” swój autorski pomysł (od dawna chodził mu po głowie) – konkurs na najlepszą nalewkę.

 

Śląskie Smaki to „objazdowa impreza”, w której rywalizują kucharze ze znanych restauracji, ale też zupełni amatorzy. W tym roku festiwal zorganizowano po raz piąty.

 

Jego najsmaczniejszym punktem programu był konkurs kulinarny, w którym o tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2010, statuetkę Złotego Durszlaka i atrakcyjne nagrody rzeczowe walczyło 10 amatorskich i 8 profesjonalnych drużyn. Laureatami tegorocznych zmagań w kategorii profesjonalistów zostali kucharze z hotelu Qubus z Katowic, którzy przygotowali cały zestaw potraw: pierś z gęsi wędzoną sposobem tradycyjnym z szałotem śląskim, maszket z rabarbaru, duet kremowy z dyni i pokrzyw oraz udko z kaczki z bogatymi kluskami tartymi i kwaśnymi jabłkami. Jurorom (wśród nich znalazły się m.in. Hanna Szymanderska - autorka wielu znakomitych książek kucharskich, Joanna Bartel – dobrze znana na Śląsku aktorka oraz Lidia Szary z KGW w Ornontowicach - trzykrotna zdobywczyni Złotego Durszlaka, która postanowiła w tym roku dać szansę na zwycięstwo innym) smakowały także placki ziemniaczane z gulaszem z sarny, rosół z pierogami z czarnej kaczki oraz przepiórki w sosie własnym z różyczkami pure i szparagi w sosie śmietankowym teamu rodzinnego z Czarkowa, które ich zdaniem zasłużyły na pierwsze miejsce w kategorii kucharzy amatorów.

 

Choć nie zdobyły nagrody, wspomniane wcześniej karminadle z królika z oberibą na gęsto - czyli kotlety z króliczego mięsa z surówką z kalarepy – także smakowały znakomicie.

 

Karolowi Okrasie – kucharzowi, znanemu z programów telewizyjnych w Złotym Potoku najbardziej z kolei smakowały gryczaki – kotlety mielone z dużą ilością kaszy. Podczas specjalnego pokazu dla publiczności zaprezentował jednak kolejne sposoby na podanie – jakże by inaczej - pstrąga.

 

 - Będę przygotowywał pstrąga na dwa sposoby. Jeden pstrąg będzie zapiekany z pastą z suszonych pomidorów i podany z sałatką z cukini. Sałatka będzie doprawiona dużą ilością bazylii. Natomiast drugą rybę upieczemy w plastrach wędzonego boczku i tego podamy z ciepłą sałatką z bakłażana smażonego, doprawionego dużą ilością pomidorów, czosnku i bazylii. Zawijanie w plastry boczku to nie tylko sposób na pstrąga, ale na każdą rybę. I wtedy smakują one rewelacyjnie. Jest to staropolski, kresowy sposób na przygotowywanie ryby. Jak się okazuje mięso z rybą to bardzo udane połączenie – zdradzał nam przed występem jego szczegóły. - Są to potrawy bardzo proste i każdy może je sam zrobić w domu. Taka zresztą była formuła tego pokazu, bym tu za bardzo nie kombinował, tylko zrobił coś, co większość ludzi może powtórzyć we własnej kuchni. Są one tak proste, że będę się chyba musiał dużo nagadać, by zająć widzów, przygotowując je. Robi się je bardzo szybko, a są bardzo „wdzięczne”, bo smaczne – mówił Karol Okrasa.

 

 Tegoroczną festiwalową nowością był otwarty konkurs na najlepszą nalewkę. – U nas w gminie produkuje je na własny użytek wiele osób. Nadszedł czas, by się nimi pochwalić – mówił wójt Adam Markowski. Spośród kilkunastu zgłoszonych do oceny trunków w gronie trzech najlepszych znalazła się „Tarninówka” - dzieło mieszkanki Janowa Danuty Kuczyńskiej – Pytel. Prócz jej nalewki nagrodzono także „Pszczyński krupnik”, zgłoszony do konkursu przez restaurację „Stara Piekarnia” z Pszczyny oraz „Rabarbarówkę” gospodyń z Wisły Wielkiej  Krystyny i Elżbiety Nowrotek.

 

Zmaganiom kucharzy towarzyszyły liczne występy artystyczne. Z pełnymi brzuchami i we wspaniałych nastrojach na złotopotockich błoniach bawiono się do późnych godzin nocnych.

Robert Bączyński


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: KarolinaTreść komentarza: 😍Data dodania komentarza: 19.04.2025, 16:19Źródło komentarza: Vespa na JurzeAutor komentarza: TomaszTreść komentarza: To jest chyba jednak standard. Dzisiaj (17/04/2025) identyczne obrazki były w Koziegłowach na ul. Żareckiej obok domu burmistrza Koziegłów. Zamiatanie ulicy przebiegało tak że trzeba było uciekać na drugą stronę ulicy żeby jako tako przejść. Tumany kurzu ciągnęły się na odległość 100 m za zamiatarką. Oczywiście wszystkie prace na sucho przy słonecznej pogodzie i 25 stopniach ciepła.Data dodania komentarza: 17.04.2025, 12:56Źródło komentarza: ZAMIATARKA CZY KURZARKA?Autor komentarza: WojtekTreść komentarza: Takiemu to nic nie zrobią bo ma kolegę sędziego,Data dodania komentarza: 16.04.2025, 14:09Źródło komentarza: BYŁY STAROSTA MYSZKOWSKI ZATRZYMANY. ZARZUTY KORUPCYJNEAutor komentarza: MarianTreść komentarza: Przecież to "elyta" polityczna to co mu zrobią? Jak skażą to się odwoła że sadzili ni ci sędziowie co trzeba.Data dodania komentarza: 16.04.2025, 02:59Źródło komentarza: BYŁY STAROSTA MYSZKOWSKI ZATRZYMANY. ZARZUTY KORUPCYJNEAutor komentarza: GrzegorzTreść komentarza: Jak zwykły obywatel to ma przechlapane. Jak adwokatka Monika M. miała trzykrotny zakaz prowadzenia pojazdów i wpadła po raz kolejny to dostała 7500 zł grzywny. W Myszkowie sąd jest litościwy.Data dodania komentarza: 16.04.2025, 02:51Źródło komentarza: MYSZKÓW. BYŁ TAK PIJANY, ŻE WJECHAŁ NA SKUTERZE W PŁOTAutor komentarza: MarianTreść komentarza: Jakie poglądy Trzaskowski wylosował na dziś? Zwykły tchórz bo unika debat w telewizjiData dodania komentarza: 16.04.2025, 02:46Źródło komentarza: Rafał Trzaskowski popierany przez coraz więcej samorządowców
Reklama
Reklama
Reklama