Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
piątek, 22 listopada 2024 09:49
Przeczytaj!
Reklama
Reklama

Słoneczna niedziela przyciągnęła tłumy do Winnicy 511

Słoneczny ciepły dzień zachęcał do odwiedzenia Hotelu Poziom 511 w Podzamczu w niedzielę 3 października. Kto przybył, nie żałował, gdyż atrakcji związanych z Piknikiem w winnicy nie brakowało. Każdy chętny pomagał w zbiorach winogron, pod okiem enologa. Przy kieliszku wina i atrakcjach kulinarnych hotelowej restauracji, tego dnia serwującej przekąski całkiem za darmo, rozmowy o jedzeniu, szczepach winorośli, tajnikach uprawy mogły trwać do wieczora. Przy zbiorach winogron zastaliśmy dwie siostry, Lenę i Kingę, które sprawnie obcinały kiście winogron z krzaków, najwyraźniej dobrze się przy tym bawiąc. Chętnych do tej pracy, nie brakowało.
Podziel się
Oceń

-Właśnie wróciliśmy z winobrania z Francji, dowiedzieliśmy się o tym pikniku w hotelowej winnicy i przyjechaliśmy całą rodziną -mówi tata Leny i Kingi.
Hotel Poziom 511 należy do rodziny Wuczyńskich. Małgorzata i Andrzej Wuczyńscy zarządzanie hotelowym przedsiębiorstwem przekazali już dzieciom, aby cieszyć się nową pasją, jaką jest założona 2 lata temu winnica. Warto przypomnieć, że wielokrotnie doceniany i nagradzany obiekt hotelowy został zaprojektowany przez Tomasza Wuczyńskiego, który przez rok od otwarcia hotelu również nim zarządzał. 
-Zarządzanie hotelem, który sam projektowałem, dało mi unikatowe doświadczenia, możliwość sprawdzenia i przeanalizowania rozwiązań projektowych. Wykorzystuję dzisiaj te doświadczenia „hotelarza” przy projektowaniu innych hoteli -mówi Tomasz Wuczyński.
W ostatnich latach obowiązki dyrektora zarządzającego hotelem przejął drugi z braci Michał Wuczyński
Pomysłodawcą założenia winnicy na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej był senior, pan Andrzej Wuczyński. 
-Tu gdzie jesteśmy, czyli na zboczu poniżej hotelu mamy dwa gatunki winorośli: solaris i johanniter. Ale to tylko część naszej winnicy, około 0,4 hektara. Cała winnica liczy sobie 5 hektarów. Z kolei produkcjaodbywa się w 400 metrowej hali w Zawierciu -mówi Andrzej Wuczyński.
-Jak pan może opisać wina ze swojej winnicy? Co decyduje o doborze szczepów winorośli, jej gatunkach? Tradycje winiarstwa na Jurze są przecież bardzo młode. 
Andrzej Wuczyński: -Zakłądając winnicę oparliśmy się na niemieckich sadzonkach, od początku współpracujemy z doświadczonymi enologami. Szczep Solaris, który tu mamy, dobrze się sprawdza, ale mamy w winnicy łącznie 8 różnych szczepów, w tym m.in. Chardonnay, Pinot Noir, Regent, Cabernet Cortis, Muscaris, Johanniter i Seyval Blanc. Udaje nam się wyprodukować wina wytrawne, z niedużą lub zerową, jak w zeszłym roku, zawartością cukru resztkowego. A w tym roku będziemy mieli też pozycje dużo słodsze, z racji na słoneczny 2021 rok. 
Podczas pikniku, tu ciekawostka, nie częstowano winami jedynie z Winnicy 511, lecz także z zaprzyjaźnionych winnic okolicznych, w tym z Winnicy Rajskiej. Uprawa winorośli, produkcja wina na Jurze nie jest mocno rozpowszechniona, ale mniejszych i większych winnic sukcesywnie przybywa. Niewielką winnicę widzieliśmy niedawno przy Stajni Biały Borek w gminie Olsztyn. Jedna z większych winnic, założona w 2008 roku, to Winnica Bugara w Częstochowie, najbardziej dumna ze swoich Rieslingów. 
Coraz częściej, odwiedzając np. Hotel Poziom 511, czy inne kulinarne miejsca na Jurze, gdy spytamy jakie wino zostanie nam polecone, odpowiedź kelnera może być taka: -A może skosztują państwo wina z naszej winnicy?

Powiązane galerie zdjęć:


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklamadotacje rpo
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: ilonkaTreść komentarza: zdecydowanie najwyższy czas na ten zakaz.Data dodania komentarza: 20.11.2024, 17:03Źródło komentarza: W centrum Warszawy stanie ferma norek – to część obchodów Dnia Bez FutraAutor komentarza: DziadekTreść komentarza: Od dawna czekałem na jakieś informacje o tej rewitalizacji. Dziękuję.Data dodania komentarza: 20.11.2024, 12:07Źródło komentarza: MYSZKÓW. ROZPOCZĘŁA SIĘ REWITALIZACJA CENTRUM MIASTA. PRACE PODZIELONE NA ETAPY. JAK BĘDZIE WYGLĄDAĆ CENTRUM. ZDJĘCIAAutor komentarza: Stary ObserwatorTreść komentarza: A MOŻE TO JEST TAK...??? MOŻE LEPIEJ POJECHAĆ W TYM CZASIE GDZIEŚ DALEKO...???Data dodania komentarza: 20.11.2024, 11:41Źródło komentarza: PRAWYBORY W KO: CZY TO ZDJĘCIE Z PRZYSZŁYM PREZYDENTEM?Autor komentarza: Stary Zgred PolskiTreść komentarza: A JA STAWIAM NA GENERALISIMUSA RAJMUNDA ANDRZEJCZAKA. Do niedawna wódz naczelny naszej niezwyciężonej jarmiji. Włada 3 ma językami. Skończył studia wojskowe na Królewskiej Akademii Obrony (Royal College Defence Studies) w Londynie (2010). A to oznacza , że dla Brytyjczyków (czytaj Londyńskiego City) jest bez porównania ważniejszy od wszystkich innych kandydatów, nie tylko od Sikorskiego po politologi na Oxfordzie(uczelnia od lat bez znaczenia, bo handlowała dyplomami niczym Colegium Tumanum). Przypominam również wszystkim, że wielu warszawiwskich premierów , oraz ministrów finansów to poddanymi jej królewskie mości. Oczywista w wyborach nie mam zamiaru brać udziału, bo od lat wiem że to JEDNA WIELKA LIPA, HUCPA, I PIRAMIDALNE KŁAMSTWO.Data dodania komentarza: 20.11.2024, 00:06Źródło komentarza: PRAWYBORY W KO: CZY TO ZDJĘCIE Z PRZYSZŁYM PREZYDENTEM?Autor komentarza: AgaTreść komentarza: Najwyższy czas zakazać hodowli zwierząt na futraData dodania komentarza: 18.11.2024, 19:06Źródło komentarza: W centrum Warszawy stanie ferma norek – to część obchodów Dnia Bez FutraAutor komentarza: czytelnikTreść komentarza: Bardzo ważna zmiana. Politycy, czy np. koncerny nie mogą zamykać ust dziennikarzom. Większość społeczeństwa nie zrozumie intencji apelu, ale najważniejsze aby się zmieniło. Bez was dziennikarzy wiele afer np. PIS nie ujrzałoby światła dziennego. Wolne media są bardzo potrzebne.Data dodania komentarza: 18.11.2024, 09:30Źródło komentarza: RAZEM PRZECIWKO SLAPP – apel społeczeństwa obywatelskiego
Reklama
Reklama
Reklama