(Kotowice) Jurajskie gospodarstwo agroturystyczne „Między
Zamkami” IwonyRuteckiej z Kotowic zajęło pierwsze miejsce w Wojewódzkim
Konkursie na Najlepsze Gospodarstwo Agroturystyczne Woj. Śląskiego.
Organizatorem był Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie wraz z
Sekretariatem Regionalnym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich przy Urzędzie
Marszałkowskim. Właściciele odbiorą nagrodę podczas Dożynek Jasnogórskich.
Głównym celem konkursu jest wyłonienie najlepszego gospodarstwa agroturystycznego w województwie śląskim oraz promocja walorów turystycznych regionu śląskiego i gospodarstw świadczących usługi agroturystyczne. W konkursie biorą udział rolnicy prowadzący gospodarstwa agroturystyczne na obszarach wiejskich jako dodatkowe źródło dochodu, w których liczba pokoi gościnnych nie przekracza pięciu.
Jury odwiedziło w lipcu br. agrogospodarstwa zgłoszone do konkursu. Ich werdykt okazał się bardzo pomyślny dla właścicieli agrogospodarstwa „Między Zamkami” w Kotowicach w gminie Żarki, zwycięzców konkursu: - To bardzo dobra wiadomość. W przyszłości to szansa na lepszą promocję, zdobycie nowych klientów. Ta nagroda to również podsumowanie kilku lat pracy w turystyce i wskazanie, iż dbamy o gości i staramy się, aby wyjechali zadowoleni – mówi Iwona Rutecka, właścicielka Między Zamkami w Kotowicach. Plusami jej gospodarstwa jest bliskość ruin zamków w Mirowie, Bobolicach. Łatwo dojechać do Morska i Ostrężnika. Z okien rozciąga się przepiękny widok na obsiane zbożem pola, zielone lasy, a z piętra widok na Zamek w Mirowie. - Latem przeważają rodziny z dziećmi, natomiast poza sezonem wakacyjnym przygotowujemy oferty dla firm. Do każdego klienta podchodzimy indywidualnie, dbamy o promocję, przede wszystkim internetową. Najlepszą reklamą jest jednak zadowolony klient, który nas poleca – dodaje właścicielka. Drugie miejsce w konkursie przypadło Agrogospodarstwu „Nad Wodospadem” w Sopotni Wielkiej, trzecie dla Gospodarzy „Rancho Romeo” z Bojszów. Jury, odwiedzając każdą zgłoszoną zagrodę, oceniało ją w kilku obszarach. Brano pod uwagę następujące kryteria: wrażenie ogólne, estetykę otoczenia, bezpieczeństwo i komfort wypoczynku, higienę żywienia i pomieszczeń jadalnych. Ponadto oceniano estetykę pokoi gościnnych, dostępność do węzła sanitarnego i pokoju wypoczynkowego, miejsca na sport i rekreację. Sprawdzane były również ekologiczne rozwiązania: czy gospodarze dbają o odbiór nieczystości, segregację odpadów, oszczędność energii i zachowanie przepisów przeciwpożarowych. (MB)
Napisz komentarz
Komentarze