(Żarki, Gliwice) Znamy już wyniki konkursu kulinarnego zorganizowanego w ramach VI Festiwalu „Śląskie Smaki”, który odbył się w Gliwicach. Zaszczytny tytuł Eksperta Śląskich Smaków i nagrodę Złotego Durszlaka zdobyli uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Żarkach. Młodzież w tyle zostawiła ekipy profesjonalnych kucharzy z całego województwa śląskiego.
W konkursie kulinarnym walczyły drużyny w dwóch kategoriach: profesjonalistów, wśród których znaleźli się kucharze restauracji i uczniowie szkół gastronomicznych, średnich i zawodowych oraz amatorów – m. in. koła gospodyń wiejskich. Jedną z pięciu szkół, biorących udział w zawodach była Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Żarkach. W drużynie z Żarek znaleźli się uczniowie I klasy w zawodzie kucharz małej gastronomii: Żaneta Harasimowicz i Norbert Kozik. Młodzież do konkursu przygotowała Marzenna Lesiak - nauczyciel zajęć praktycznych. Zadaniem rywalizujących było przygotowanie trzech dań: zupy, dania głównego i deseru. Potrawy musiały być tradycyjne, smaczne i pięknie podane. Uczniowie zaserwowali: zupę cebulową po śląsku, kaczkę z jabłkami i żurawiną oraz sernik z sosem z żurawiny. Dania te okazały się tak smaczne, że przyniosły I miejsce w konkursie. Uczniowie zdobyli Złoty Durszlak w kategorii profesjonalistów pokonując kucharzy z restauracji Stara Piekarnia z Pszczyny (2 miejsce), oraz restauracji Valdi Plus z Mikołowa (3 miejsce). Nie mniej ciekawa rywalizacja na smaki rozegrała się wśród 8 uczestniczących w Festiwalu drużyn amatorskich. Złoty Durszlak przypadł paniom z Koła Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej, które zachwyciły jury m. in. „polędwiczkami z suma z jeziora Goczałkowickiego, wędzonego w sosie musztardowo-miodowym z pieczonym chlebem tostowym”. Srebrny Durszlak zdobył znany jury Team Rodzinny z Czarkowa, a Brązowy - Zespół Folklorystyczny „Familijo” ze Skrzyszowa.
Nagrody wręczył Wicemarszałek Województwa Śląskiego i Przewodniczący Śląskiej Organizacji Turystycznej Mariusz Kleszczewski. Dodatkową nagrodą dla młodych kucharzy z Żarek będzie spotkanie z Jeanem Bosem – szefem kuchni w hotelu Farmona Business&Spa w Krakowie, i udział w prowadzonych przez mistrza warsztatach kuchni molekularnej. Zwycięskim drużynom gratulujemy i już czekamy na przyszłoroczny konkurs. Organizatorami VI Festiwalu „Śląskie Smaki” byli: Śląska Organizacja Turystyczna, miasto Gliwice oraz Beskidzki Klub Kulinarny. (MB)
Napisz komentarz
Komentarze