Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
sobota, 12 kwietnia 2025 06:49
Przeczytaj!
Reklama
Reklama
Reklama

Mięsopust czyli tłusty czwartek

Tłusty czwartek, czyli ulubiony dzień i święto wszystkich smakoszy słodkości, w którym tradycyjnie możemy objadać się wszelkimi wypiekami, od preferowanych przez większość pączków po faworki i różnego rodzaju ciasta. Oznacza zakończenie karnawału (okres od Trzech króli do Środy Popielcowej) i początek Wielkiego postu.
Mięsopust czyli tłusty czwartek
Pączki na tłusty czwartek to przysmak wręcz obowiązkowy!
Podziel się
Oceń

Jako, że jest to święto ruchome, jest zależne od daty Wielkiego Postu i Wielkanocy. Najczęściej możemy się go spodziewać pomiędzy 29 stycznia a 4 marca. Przypada zwyczajowo na ostatni czwartek przed Wielkim Postem i rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, który trwa aż do Środy Popielcowej. W tym roku Tłusty czwartek przypada na 16 lutego.

Skąd wzięło się święto?

Tłusty czwartek znany dawniej jako zapusty, mięsopust lub ostatki. Jego pochodzenie sięga jeszcze czasów przedchrześcijańskich, gdyż w ten sposób świętowano przybycie wiosny, poprzez jedzenie tłustych, głównie mięsnych potraw (stąd mięsopust), a także piciu wina. Same pączki były formą zagryzki. Początkowo były przygotowane z ciasta chlebowego, nadziewane zazwyczaj słoniną, boczkiem lub innym mięsem. W odmianie w jakiej są dziś znane zaczęto je jeść dopiero w XVI wieku.

Jakie zwyczaje zawiera?

Jednym z przesądów dotyczącego tegoż dnia jest konieczność zjedzenia przynajmniej jednego pączka, aby kolejne miesiące były pełne szczęścia i dobrobytu. Świętowanie miało chronić przed głodem, nieszczęściem oraz małymi plonami. Tłuste potrawy symbolizowały zwyczajowo urodzaj i obfitość.

Ciekawą tradycją z tego okresu jest umieszczanie w środku migdału lub małego orzeszka. Szczęśliwiec, który taki znalazł, miał się cieszyć pomyślnością i dostatkiem.


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama