Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
piątek, 22 listopada 2024 15:52
Przeczytaj!
Reklama
Reklama

Dom pachnący wypiekami

Wybór gotowych ciast w cukierniach jest ogromny i choć ich zakup to wygodne rozwiązanie, nic nie zastąpi domowego wypieku, którego zapach unosi się w całym domu. Wspólne pieczenie czy gotowanie sprzyja zacieśnianiu relacji międzyludzkich, a klimat, który temu towarzyszy, często pozostaje w naszej pamięci na długie lata. Warto, zwłaszcza w karnawale poświęcić czas, aby zadbać o niezapomnianą atmosferę i zapachy, które będą kojarzyć się z tym wyjątkowym okresem.
Podziel się
Oceń

1. Klasyka to podstawa
Jeśli boimy się nowości lub po prostu cenimy sobie prostotę i lubimy sprawdzone smaki, warto postawić na klasykę. Wiele osób powie, że nie ma Świąt bez sernika z rodzynkami. Ten w wersji wiedeńskiej jest niesamowicie lekki, puszysty i pyszny. Jego sekret tkwi w skórce pomarańczowej i dobrym twarogu.
Puszysty sernik wiedeński z rodzynkami
Składniki:
1 kg twarogu sernikowego Mlekpol 18%
10 jajek
25 dag masła extra Łaciate
2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki krupczatki
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
rodzynki, skórka pomarańczowa przesmażona, tłuszcz do wysmarowania blachy, cukier puder do posypania 
Przygotowanie: Nastawiamy piekarnik na 180°C. Masło, cukier puder i cukier waniliowy ucieramy. W trakcie dodajemy po kolei żółtka. Gdy masa będzie jednolita, dokładamy stopniowo twaróg sernikowy cały czas mieszając. Następnie przesiewamy przez sitko mąkę i budyń, dodajemy je do masy. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy z masą. Dorzucamy rodzynki i całość wylewamy na okrągłą formę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 80 minut. Gotowy sernik można poznać po zarumienieniu i lekko odstających bokach od formy. Posypujemy go cukrem pudrem przed podaniem.

2. Wszyscy kochają czekoladę
Te specyficzne Święta w okrojonym gronie z pewnością osłodzi nam ciasto czekoladowe. Istnieją miliony powodów, dla których warto jeść czekoladę, a to, że poprawia ona nastrój jest udowodnione naukowo. Po wigilijnej wieczerzy nic lepiej nie podkreśli przyjemnej atmosfery niż domowy wypiek oblany czekoladową polewą.

Ciasto deserowe z czekoladą 
Składniki:
115 g masła extra Łaciate 
90 g gorzkiej czekolady
2 jajka
2 szklanki cukru
1 szklanka wody (ciepłej)
280 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
60 ml mleka Łaciate 3,2%
1 łyżeczka octu, odrobina soli 
Przygotowanie: W miseczce roztapiamy masło z gorzką czekoladą w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia. Nastawiamy piekarnik na 175°C. Do cukru dodajemy jajka i ucieramy do uzyskania jasnego koloru. Dodajemy masę czekoladową i energicznie mieszamy, następnie wsypujemy mąkę i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie łączymy. Dolewamy 1 szklankę ciepłej, przegotowanej wody i dobrze mieszamy. Następnie ocet z mlekiem dodajemy do czekoladowego ciasta. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku przez około 30 min. 
Źródło: www.najlepszewkuchni.pl

3. Zaskocz swoich gości
Choć zazwyczaj obchodzimy Święta Bożego Narodzenia bardzo tradycyjnie, serwując 12 potraw, w tym karpia, pierogi czy barszcz czerwony, to deser jest elementem, którym możemy zaskoczyć swoich gości. Zaletą tiramisu jest nie tylko to, że przygotowuje się je bez pieczenia, ale także to, że pięknie pachnie i smakuje kawą. Przysmak Włochów na upalne dni sprawdzi się również w Polsce grudniową porą.
Tiramisu z mascarpone
Składniki:
300 g podłużnych biszkoptów
4 jajka
500 g sera mascarpone Mlekpol
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
4 łyżki likieru amaretto 
80 g cukru
 listki mięty do dekoracji (opcjonalnie) 
​Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem białym i cukrem waniliowym. W trakcie ubijania, stopniowo dodajemy ser mascarpone. Miksujemy do momentu, aż masa będzie puszysta. Białka ubijamy na pianę i dodajemy delikatnie do masy. Zaparzamy kawę. Po ostudzeniu dodajemy do niej likier amaretto (wedle uznania). Następnie po kolei zamaczamy w kawie biszkopty, tak, by nie były suche i układamy na blaszce - dwa rzędy obok siebie. Smarujemy je serem mascarpone, a następnie posypujemy kakao (za pomocą sitka). Kładziemy kolejną warstwę biszkoptów, zamoczonych w kawie. Ponownie smarujemy mascarpone. Owijamy blachę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc. (opr. red)


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklamadotacje rpo
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: ilonkaTreść komentarza: zdecydowanie najwyższy czas na ten zakaz.Data dodania komentarza: 20.11.2024, 17:03Źródło komentarza: W centrum Warszawy stanie ferma norek – to część obchodów Dnia Bez FutraAutor komentarza: DziadekTreść komentarza: Od dawna czekałem na jakieś informacje o tej rewitalizacji. Dziękuję.Data dodania komentarza: 20.11.2024, 12:07Źródło komentarza: MYSZKÓW. ROZPOCZĘŁA SIĘ REWITALIZACJA CENTRUM MIASTA. PRACE PODZIELONE NA ETAPY. JAK BĘDZIE WYGLĄDAĆ CENTRUM. ZDJĘCIAAutor komentarza: Stary ObserwatorTreść komentarza: A MOŻE TO JEST TAK...??? MOŻE LEPIEJ POJECHAĆ W TYM CZASIE GDZIEŚ DALEKO...???Data dodania komentarza: 20.11.2024, 11:41Źródło komentarza: PRAWYBORY W KO: CZY TO ZDJĘCIE Z PRZYSZŁYM PREZYDENTEM?Autor komentarza: Stary Zgred PolskiTreść komentarza: A JA STAWIAM NA GENERALISIMUSA RAJMUNDA ANDRZEJCZAKA. Do niedawna wódz naczelny naszej niezwyciężonej jarmiji. Włada 3 ma językami. Skończył studia wojskowe na Królewskiej Akademii Obrony (Royal College Defence Studies) w Londynie (2010). A to oznacza , że dla Brytyjczyków (czytaj Londyńskiego City) jest bez porównania ważniejszy od wszystkich innych kandydatów, nie tylko od Sikorskiego po politologi na Oxfordzie(uczelnia od lat bez znaczenia, bo handlowała dyplomami niczym Colegium Tumanum). Przypominam również wszystkim, że wielu warszawiwskich premierów , oraz ministrów finansów to poddanymi jej królewskie mości. Oczywista w wyborach nie mam zamiaru brać udziału, bo od lat wiem że to JEDNA WIELKA LIPA, HUCPA, I PIRAMIDALNE KŁAMSTWO.Data dodania komentarza: 20.11.2024, 00:06Źródło komentarza: PRAWYBORY W KO: CZY TO ZDJĘCIE Z PRZYSZŁYM PREZYDENTEM?Autor komentarza: AgaTreść komentarza: Najwyższy czas zakazać hodowli zwierząt na futraData dodania komentarza: 18.11.2024, 19:06Źródło komentarza: W centrum Warszawy stanie ferma norek – to część obchodów Dnia Bez FutraAutor komentarza: czytelnikTreść komentarza: Bardzo ważna zmiana. Politycy, czy np. koncerny nie mogą zamykać ust dziennikarzom. Większość społeczeństwa nie zrozumie intencji apelu, ale najważniejsze aby się zmieniło. Bez was dziennikarzy wiele afer np. PIS nie ujrzałoby światła dziennego. Wolne media są bardzo potrzebne.Data dodania komentarza: 18.11.2024, 09:30Źródło komentarza: RAZEM PRZECIWKO SLAPP – apel społeczeństwa obywatelskiego
Reklama
Reklama
Reklama