(Ostrów) Wędzony ser kozi, który powstaje w Koziej Zagrodzie w Ostrowie, otrzymał trzecią nagrodę w IX edycji konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów 2009”. Walory smakowe sera zostały docenione też przez inne instytucje – we wcześniejszych konkursach kulinarnych.
Konkurs „Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów 2009” odbywał się w ramach czwartego już Jarmarku Produktów Tradycyjnych Województwa Śląskiego, który miał miejsce 30 sierpnia na terenie Górnośląskiego Parku Etnograficznego w Chorzowie. W kategorii „Produkty pochodzenia zwierzęcego” III miejsce zajął ser kozi, twardy, wędzony, który wyrabiają Robert i Dorota Chrostowscy z Ostrowa (gm. Żarki).
- Mleko kozie, kiedyś obecne na jurajskich stołach, dzisiaj nie jest już tak powszechne. Tak, jak nie jest powszechny wyrób potraw opartych o ten składnik – mówi Robert Chrostowski, właściciel Koziej Zagrody, która ma do zaoferowania m.in. ser kozi wędzony, sernik, nalewkę, ale też i specjały z koźlęciny. (AK)
Napisz komentarz
Komentarze