Prezydent Rzeczypospolitej Bronisław Komorowski wręczył właścicielom firmy PPHU Henryk Kowalczyk z Bargieł (gmina Konopiska) tytuł Wicemistrza Krajowego za rok 2012 w kategorii FIRMY. Uroczystość odbyła się w Warszawie 11 czerwca, gdzie z rąk Prezydenta RP wyróżnienie odebrali państwo Danuta i Henryk Kowalczykowie. Ubojnia Kowalczyk, która w ciągu ostatnich kilku lat zainwestowała około 30 mln zł w rozwój nowoczesnej ubojni bydła zdobyła również Grand Prix 2012 i tytuł Orła Agrobiznesu za „Dynamiczny rozwój i utrzymanie sukcesu rynkowego”. Firma świetnie radzi sobie na rynku mięsa, choć ta sama Rzeczypospolita w traktowaniu firm tej branży zachowuje się wyjątkowo niekonsekwentnie. Najpierw firmie przyznano spore dotacje na rozwój, w tym również na budowę osobnej linii do uboju rytualnego, a później najpierw polski rząd, a teraz Sejm RP doprowadziły do zakazu uboju rytualnego. Wybudowana kosztem kilku milionów złotych linia do uboju koszernego, wybudowana ze wsparciem środków unijnych, stoi nieużywana od grudnia 2012. Koszernie nie została w Bargłach ubita ani jedna sztuka bydła, choć Zakład Rozbioru Mięsa Henryk Kowalczyk ma wszystkie certyfikaty wspólnot religijnych żydowskich i muzułmańskich. Ale z dyplomu od Prezydenta RP, z szacunku dla urzędu, państwo Kowalczykowie jednak są bardzo dumni. Wisi w gabinecie na honorowym miejscu. Obok dyplomów i statuetek wyróżniających firmę za jej antrykot, rostbef, polędwicę wołową.
Ubojnia Kowalczyk jest przykładem sukcesu, gdzie dobrze spożytkowane środki unijne przynoszą efekty. W pierwszym etapie firma zainwestowała 10 mln zł w unowocześnienie zakładu. W drugim etapie, zakończonym w 2012 roku kolejne 20 mln zł. W 40% wydatki te sfinansowała Unia Europejska. Dzięki inwestycjom i rygorystycznemu pilnowaniu jakości firma stała się znaczącym nie tylko na polskim rynku producentem wołowiny. Od początku firma specjalizuje się w przerobie mięsa wysokiej jakości, wołowiny klasy U, E. Niestety u rolników brakuje sztuk bydła rzeźnego poszukiwanych ras dających wysokiej jakości mięsa. Ale to również szansa dla rolników z powiatów myszkowskiego, a zwłaszcza zawierciańskiego, gdzie rolnictwo w gminach Szczekociny, Żarnowiec, Pilica jest ciągle podstawową działalnością.
- Chętnie wesprzemy rolników w rozwoju hodowli. Doradzimy, które rasy bydła hodować, ewentualnie sfinansujemy zakup cieląt. Za gatunki mięsa klas E,U płacimy 50 gr do złotówki więcej, ale tego surowca na rynku brakuje. Moglibyśmy przerabiać go dużo więcej – mówi Henryk Kowalczyk, właściciel firmy.
Zakład Rozbioru Mięsa Henryk Kowalczyk od niedawna jest jednym z kilku zakładów dopuszczonych do eksportu na rynek Unii Celnej Rosji, Białorusi i Uzbekistanu. To ważny, ale trudny rynek zbytu, gdzie wejście było nawet trudniejsze niż zdobycie certyfikatów HALAL i KOSHER gmin wyznaniowych żydowskich i muzułmańskich. Te osiągnięcia są obecnie dla firmy raczej gorzkim ciężarem. Firma w 2012 roku wybudowała osobną halę i ustawiła w niej maszyny spełniające wymogi uboju rytualnego. Ale Polska (w UE ubój rytualny jest dopuszczalny, zabroniły go tylko Szwecja i Szwajcaria, gdzie przemysł mięsny to margines gospodarki) w 2012 roku złożyła zastrzeżenie do przepisów unijnych i z końcem roku ubój rytualny stał się w nielegalny. Więc w Bargłach nowa linia wybudowana ze wsparciem środków unijnych stoi bezużyteczna. Niedawno Sejm odrzucił ustawę dopuszczającą ubój rytualny skierowaną pod głosowanie przez Ministerstwo Rolnictwa. Linia ubojowa w Bargłach stoi nieużywana.
Jak duże straty powoduje to dla firmy?
H. Kowalczyk: -Zakaz obowiązuje od 1 stycznia 2013 roku. Nie zdążyliśmy na nowej linii ubić ani jednej sztuki bydła. Ile tracimy? Nasz wstępny kontrakt opiewał na ilość do 200 sztuk bydła miesięcznie. Normalnie bijemy około 400 szt bydła, czyli ubój rytualny miał stanowić około 1/3 produkcji. Tracimy nie tylko my, ale również rolnicy, bo za bydło kierowane na mięso halal i kosher płaciliśmy 1,50 więcej na kilogramie. U nas na linii ubojowej miało pracować 30 osób. Teraz popyt na wołowinę zmalał, więc spadły i ceny. Musieliśmy poszukać nowych odbiorców. A wołowina żywa na do uboju rytualnego jedzie teraz do Niemiec.
Nie chcę dyskutować o etycznej stronie uboju rytualnego. Ale zadam panu jedno pytanie. Jest pan doświadczonym rzeźnikiem. Czy zabijanie rytualne, przez podcięcie zwierzęciu gardła jest dla niego bardziej bolesne niż poprzedzone ogłuszaniem?
Henryk Kowalczyk: - Rytualnego podcięcia zwierzęciu gardła nie dokonuje nasz pracownik, ale rzezak, zwykle z Izraela. To zawsze bardzo profesjonalna osoba, która wykonuje jedno, zdecydowane cięcie. Zwierzę wykrwawia się niemal natychmiast i następuje gwałtowne niedotlenienie mózgu. Zwierzę traci świadomość. Nie chcę oceniać, czy jest to mniej czy bardziej humanitarny sposób uboju. Ogłuszanie zwierzęcia młotkiem ubojowym też bezbolesne. A śmierć, to zawsze śmierć –mówi H. Kowalczyk.
Ubojnia produkuje nawozy OrCal
Zakład Rozbioru Mięsa z Bargieł opracował nowatorską technologię produkcji nawozów organiczno-mineralnych, które stosować można zarówno w rolnictwie jak ogrodnictwie, sadownictwie. Nawozy OrCal to pierwsze w Polsce nawozy organiczno-mineralne o cechach nawozów inteligentnych. Badania wykazały, że użycie tych nawozów w porównaniu do nawozów sztucznych zwiększa wydajność zbóż nawet o 20%. W ich produkcji wykorzystywane są odpady z ubojni, w tym kości. Ale od razu można zdementować obawy, że w żaden sposób nie można ich kojarzyć z tzw. mączką kostną, niezbyt lubianą przez rolników choćby ze względu na przykry zapach. Nawozy OrCal są bezwonne.
Efekty praktyczne osiągnięte przez praktyków rolników stosujących nawozy OrCal®.
Właściciel pierwszej linii technologicznej FuelCal stosując nawóz OrCal® wytworzony z uppz z ubojni trzody w ilości 4 ton na hektar uzyskał plon pszenicy jarej 60 kwintali z hektara przy średniej zawartości białka w ziarnie 18,9%. Pszenica jara uprawiana w tych samych warunkach glebowych i klimatycznych bez nawozu OrCal® dała plon 45 kwintali z hektara przy zawartości białka 13,5 %. Próba była przeprowadzona na powierzchni 60 hektarów.
Obecnie firma szuka rynków zbytu dla nowego rodzaju nawozów. Kontakt: Zakład Rozbioru Mięsa Henryk Kowalczyk, Bargły, ul. Śląska 95 www.zmkowalczyk.pl
Jarosław Mazanek
Napisz komentarz
Komentarze