(Żarki) Ser twardy dojrzewający i nalewka na kozim mleku Doroty i Roberta Chrostowskich z Koziej Zagrody z Ostrowa otrzymały certyfikaty Częstochowskiej Organizacji Turystycznej. Wyróżnienia zostały przyznane w kategorii najlepszych potraw regionalnych.
Certyfikaty przyznawano już po raz szósty. W ten sposób wyróżniane są najlepsze produkty turystyczne, pamiątki turystyczne oraz potrawy regionalne. To właśnie w tej ostatniej kategorii zdobyły nagrody produkty z Ostrowa. - Przyznano nam certyfikat za nalewkę na kozim mleku i za ser twardy dojrzewający – mówią Dorota i Robert Chrostowscy, właściciele Koziej Zagrody. – Traktujemy to jako duże wyróżnienie – dodają. To nie jedyna nagroda, którą Kozia Zagroda otrzymała w tym roku. Tegoroczny Jarmark Produktów Tradycyjnych w Górnośląskim Parku Etnograficznym w Chorzowie połączony z X edycją konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” przyniósł jej trzecie miejsce w kategorii produktów i przetworów zwierzęcych. Jurorom bardzo smakowały ser kozi twardy dojrzewający.
W tym roku Częstochowska Organizacja Turystyczna przyznała osiem certyfikatów, z czego większość, bo aż sześć przypadło potrawom regionalnym. (rb)
Napisz komentarz
Komentarze