(Żarki) W nietypowej lekcji gastronomii wzięli udział uczniowie Zespołu Szkół w Żarkach. W ich szkole zagościł znany z telewizyjnego ekranu kucharz Karol Okrasa. Próbował dań przygotowanych przez uczniów, udzielał fachowych rad i rozbudzał marzenia młodych ludzi opowieściami o swojej drodze do sukcesu, którą zaczynał od przygotowywania posiłków młodszemu rodzeństwu.
8 listopada w Zespole Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach gościł Karol Okrasa – znany telewizyjny kucharz. Na pomysł zaproszenia mistrza sztuki kulinarnej wpadła dyrektor Mariola Piątek, która chciała, by uczniowie mogli wzorować się na autorytetach, co jej zdaniem najlepiej motywuje do działania. W organizacji spotkania pomagał także dyrektor handlowy Hotelu Fajkier Wellness & SPA Grzegorz Maciąg.
- Szkoła się rozwija, słynie z niekonwencjonalnych działań. Innowacyjność to nasza dewiza chcemy, by nasi uczniowie wzorowali się na autorytetach, mieli kontakt z praktykami, którzy w swoim zawodzie odnieśli sukces – wyjaśniła cel spotkania dyrektor M. Piątek.
Historia znanego kucharza zrobiła na młodzieży wrażenie. Karol Okrasa wychował się w popegeerowskiej wsi. Był najstarszym z trójki rodzeństwa. Przyznał, iż marzył jak każdy chłopak o karierze piłkarza, strażaka lub policjanta.
- Kiedyś posada szefa kuchni to nie był szczyt marzeń – powiedział Karol Okrasa. – Na szkołę gastronomiczną namówili mnie rodzice. Chcieli, abym miał zawód. Doświadczenie z kuchnią miałem takie, iż czasem przygotowywałem posiłki dla młodszych sióstr.
Ukończył Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie im E. Pijanowskiego w Warszawie. Jest absolwentem Wydziału Nauki o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Karierę profesjonalną rozpoczął w Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie. W latach 1997–2008 pracował w Hotelu Bristol, gdzie dwa lata był szefem kuchni.
- Jak trafiłem do kuchni w Hotelu Jan III Sobieski, a potem do Bristolu, to tam dopiero poczułem, iż złapałem Pana Boga za nogi i miałem poczucie, że już nie mogę się tych nóg puścić – opowiadał Karol Okrasa. Później przyszła sława związana z obecnością na szklanym ekranie. W 2003 wygrał casting i poprowadził w telewizji TVP1 kulinarny program Kuchnia z Okrasą. W 2009 roku program ten został uhonorowany nagrodą im. Mieczysława Orłowicza. Kolejną odsłoną gastronomicznych podróży był program Smaki czasu z Karolem Okrasą (TVP2), w którym zapraszał znane osoby, do odkrycia własnych kulinarnych wspomnień i fascynacji. Od października 2012 prowadził program „Okrasa łamie przepisy”. Współpracuje w ramach kampanii promocyjnej z dużą siecią handlową. Kucharz przekonywał, iż nie lubi gładkich smaków. Przyznał, iż jest dyktatorem w kuchni i swojej restauracji. - To ja dyktuje smaki, jak mają jeść goście. Komuś może nie smakować moja kuchnia, ma prawo o tym powiedzieć, a ja nie mam prawa się na to obrażać – oświadczył Karol Okrasa.
Po opowieściach przyszedł czas na rady i wskazówki dla uczniów, którzy tego dnia na oczach publiczności gotowali, próbowali i częstowali widzów m.in. zupą cebulową, roladkami z suszonymi pomidorami, pstrągiem z warzywami, polędwiczkami wieprzowymi i wieloma innymi potrawami. Pod kierunkiem nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych Marzenny Lesiak pracowało pięć zespołów w składzie: Jolanta Zamorska i Magda Rolka, Sylwia Siurda i Kinga Stolarczyk, Anna Pikuła i Sabina Bednarek, Beata Andrzejewska i Edyta Miller, Szymon Modzelewski i Jacek Smaga. Posiłki serwował zespól kelnerski. Jednym i drugim Karol Okrasa udzielał fachowych rad.
Na zakończenie gość wręczył dyplomy uznania gotującym oraz zaprosił czterech najlepszych uczniów, których wybiorą nauczyciele, na praktyki do swojej restauracji w Warszawie.(kk)
Napisz komentarz
Komentarze